Donderdag 3 augustus – Okehampton YHA – Tavistock (Bunkhouse aan Kingstreet)

_1010727

Meldon Bridge

Vanochtend netjes op tijd weg – 8.45 – in het zonnetje. Dit had ik niet verwacht omdat er tussen opstaan en ontbijt al 2 buien over waren gekomen. Gelukkig kreeg ik dus een zonnetje wat helaas al snel weer overging in bewolking en een dreigende lucht. De wind was heftig vandaag en het voelde af en toe eerder dat ik achteruit i.p.v. vooruit ging. Kortom ik moest flink trappen om vooruit te komen. Gelukkig staan er redelijk wat bomen of lage heggetjes langs de route die de wind wat breken maar op open stukken met de windvlagen (tot 45 km per uur) was goed opletten.

De Granite Way die ik volg naar Plymouth is een mooie track die vlak bij de YHA vertrekt. Na een paar km. kom je langs een oude quarry waar vroeger graniet werd gehakt. Verder kom je over de verschillende bruggen waar met helder weer het uitzicht fantastisch moet zijn. Ik heb bij Meldon Bridge een 180° foto geprobeerd te maken – ben benieuwd of hij gelukt is – om een idee van de vergezichten te hebben.

Wat ik vandaag slecht vond bij de gps track is dat hij je naar Bideford laat gaan – zag net pas dat er ook een track met bypass is, hoezo duidelijke tracks! – zou mooi zijn als beidde in 1 track staan met een opmerking erbij. Hij stuurt je bij het grootte viaduct naar beneden een gravel weg in die na een hek overgaat in modder, meer modder, plassen afgebrokkelde grond langs get stroompje en heel veel losse grote en erg grote stenen. Dit maakte dat ik vandaag mijn zadel bij het afdalen wat lager heb gezet  om eventueel eerder met de voeten aan de grond te kunnen. Als ik gewoon naar mijn eigen gezonde verstand had geluisterd was ik op de Granite Way gebleven want ik had mijn twijfels bij het zien van de gravel. Dit had me Bideford bespaard want er is werkelijk niets te zien – er is alleen een hele kleine convenience store/ post office. In de convenience store een hot chocolate op en even gezellig met de huidige eigenaar (staat in de verkoop sinds 2 dagen) gepraat alvorens ik via een redelijk lange en op sommige plekken steile klim weer terug naar de track mocht ondernemen. Deze “energie verspilling” had ik mezelf graag bespaard – aangezien hij nutteloos was. Als je boodschappen nodig hebt is het slim om naar Bideford te gaan want tot Tavistock is er niets te koop. Echter in Okehampton spullen in slaan is het verstandigste daar je dan gewoon op de track kunt blijven.

In Lyndford de kerk en kasteel ruïne bekeken. In het portaaltje van de kerk wat gegeten daar het erg fris was zodra ik van de fiets af was. Net nadat ik er was gaan zitten had een gezin hetzelfde idee als ik en we hebben er eventjes met zijn vijven gezeten. Daarna de kerk, nu ja eigenlijk kerkje, bekeken en tenslotte het kasteel op afstand daar er niet veel van over was en ik geen zin had in de wind tussen brokken steen te lopen.

_1010748

Na Lyndford was het weer regelmatig klimmen, soms korte steile stukken en op andere momenten lange ietsje minder steile klimmen. De gorge in Lyndford heb ik over geslagen – alle walks waren afgelast i.v.m. de wind en ook de Tearoom was gesloten. Heb de weg richting Tavistock vervolgd totdat ik onderweg op een heuvel iets van een ruïne zag (rechts van de weg was een toiletgebouw waar ik de fiets, uit het zicht, bij heb geparkeerd). Daarna de weg overgestoken en over gras, rotsen en een stenen trapje naar de kerk gelopen. Ik dacht dat het een ruïne was maar het was een kerkje (13e eeuw) dat nog volledig was ingericht en er worden regelmatig diensten en evening songs in gehouden. Bovenop de heuvel was ik blij dat er een reling was waar ik me aan vast kon houden zo hard waaide het er.

 

Uitzicht vanaf de top was erg mooi. _1010757

 

Na terugkeer bij de fiets de ketting, die ik voordat ik naar boven was gegaan had geolied, een paar keer rond gedraaid en daarna de meeste overtollige olie verwijderd – nu loopt hij weer lekker stil en soepeltjes. Omdat het na twaalven was ook een broodje gesmeerd zodat ik er weer even tegen kon. De heuvel waar de kerk op staat markeerde de laatste grote en pittige klim naar Tavistock. Vanaf nu zou het zo goed als alleen afdalen zijn – heerlijk 😁. Ik ging zelfs zo lekker in de afdaling dat ik miste op de gps dat ik, net voor de A836 en voor een aquaduct, naar rechts moest. Dus moest ik een stukje terug en het verzet weer op klein zetten daar het 200m omhoog was om de route weer op te pakken. Domme ik! 🙃 Dit bracht me in het centrum van Tavistock – waar ik ook wilde zijn want ik had onderweg naar Tavistock besloten dat ik naar de Bunkhouse zou gaan om te kijken of ze een bedje voor me hadden. Door de heftige wind en af en toe wat miezer zag ik de tent even niet zitten. Alsmede doordat de Inn waar de Bunkhouse deel van uit maakt in het centrum ligt kon ik ook meteen door Tavistock lopen. Gelukkig hadden ze een bedje voor me – ik was er rond 13.15 uur. _1010760Het is een mooi complex met steeds 2 houten stapelbedden, voorzien van leeslampjes en een extra stopcontact voor opladen van apparatuur. Voor de douche krijg je een token waarmee je meer dan genoeg tijd hebt om lekker te douchen. De elektrische warmte regeling is minder maar het water is lekker warm. Het enige wat er niet kan is de was  doen (zit een laundrette in de Paniers Market) en zelf koken maar goed dat is een reden om uit eten te gaan. De Inn zelf doet basic meals maar er moet aan het einde van de straat een Witherspoon zitten, heb er nog niet naar gezocht, waar je meestal redelijk goedkoop en goed kunt eten. Verder staat er een waterketel en mag je zelf koffie/ thee maken. Beddengoed kunnen zij verstrekken maar ik gebruik gewoon mijn slaapzak. Kosten £20,00 en wat mij betreft “vele betere koop” zoals Chris zou zeggen t.o.v. Okehampton YHA.

 

Na een lekkere douche, uit het oogpunt van geen was doen, mijn gebruikte fietsshirt weer aangedaan (wassen dus in Plymouth), en een beetje gaan rondlopen. Ik heb de kerk (parish church of St. Eustachius Tavistock) bekeken en ben aan de buiten- en binnenkant van de Panniers Market gelopen.

_1010776

_1010773

Herschreven bijbel door Erasmus tussen 1517 en 1524

En terwijl ik dit typ(te) genoten van een cappuccino bij Dukes Coffee in de market in het binnengedeelte zitten veel kleine winkeltjes met speciaal producten zoals kaas, vlees, biologisch verder zitten in de markt hal wat stalletjes met mooie glas producten, sieraden,  gifts e.d…

Zo dadelijk nog wat rondlopen, loopt nu tegen 16.30, en dan de Witherspoon eens zoeken.

Daarna terug naar de Inn en daar een 1/2 pint drinken met mijn fietsroute- en landkaart erbij en eens kijken of ik wat kan bakken van het stukje na Plymouth. Mocht echter het weer zo slecht/ veranderlijk blijven als nu dan zou het goed kunnen dat ik een paar dagen eerder naar huis kom. Dan blijf ik een dag of wat langer in Plymouth heb ik dat ook weer goed gezien. Maar goed daar ben ik nog niet helemaal uit. Eerst nog maar even afwachten wat het weer de komende dagen doet.

Dadelijk ook nog even kijken of ik toevallig ergens een goedkoop hotel tegen kom wat in het centrum ligt. Vorige keer dat ik keek er geen gevonden. Als ik er 1 vind rond de prijs van het hotel in London, liever goedkoper, dan zou dat mooi zijn.

Zojuist erg goed gegeten bij Witherspoon’s – curry met riist, pumpadoms en naanbrood, Strongbow dark fruit en toetje na – was net geen £11,00. Op donderdag hebben ze curry avond en dus was het extra voordelig.

Nu gegaan naar de Union Inn waar een klant met een toffe Duitse herder is. Het is een erg vriendelijke, nieuwsgierige hond. Die zich af en toe gedraagt alsof hij een klant is die wat wil drinken. Dan springt hij met de voorpoten op de bar en legt zijn hoofd erop. Erg grappig om te zien.

Nu tijd voor de fiets- en landkaart.

Note – Bunkhouse:De Union Inn Public House (Kingstreet) ligt gezien vanaf het eindpunt van de track richting kerk (rechts) Als je bij de zijdeur van de kerk naar rechts gaat, voorbij de Co-op, dan kom je bij de Inn/Bunkhouse uit.

 

_1010752

Nog een otter –  in St. Michael de Rupe parish church

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s