Crankbrothers Mallet DH pedalen – SuperBruni Edition

Crankbrothers Mallet DH SuperBruni pedalen

Altijd tijdens het fietsen heb ik last gehad van mijn voeten. Dat begon al lang geleden toen ik nog op pedalen met toeclips reed, later op Shimano spd pedalen maar ook op de Santos Travelmaster flat pedals bleef ik altijd last van mijn voeten houden.

Doch op flat pedals het minste. Na een kilometer of 20 gingen beide voeten pijn doen en moest ik een stukje lopen om de zenuwen en bloedvaten weer pijn vrij te krijgen. Zelfs toen ik zooltjes heb laten maken bleef ik op de fiets, doch in mindere mate, last houden van mijn voeten.

De reden dat ik nu Crankbrothers pedalen op mijn fiets heb gedaan is omdat ik andere schoenen – fietsloopschoenen van Vaude (TVL Hjul en de TVL Hjul Ventilation heb aangeschaft. Deze schoenen zitten voor mijn lastige voeten als gegoten maar ik vond dat ik op de pedalen onvoldoende grip had – bleef als het ware op de pinnetjes van de pedalen staan i.p.v. dat die zich mooi in de schoenzool nestelden.

Omdat de schoenen zo fijn zitten ben ik een zoektocht naar een ander pedaal gestart en ben ik uitgekomen bij Crankbrothers. In 1e instantie was ik aan het kijken naar een flat pedal waar mijn schoenen zich wel goed op zouden nestelen maar omdat ik toch bleef twijfelen of de enigszins harde zolen goed op pinnetjes zouden gaan ben ik voor het Crankbrothers kliksysteem gegaan. Dit omdat ik bij Shimano nooit fijn op de pedalen heb gezeten. Ik zat dan alleen vast in het kliksysteem en had geen steun aan de verdere voet. Bij deze DH pedalen heb je als het ware een flat pedal met een ingebouwd kliksysteem zodat de voet toch volledig op het pedaal rust. Naarmate ik meer en meer reviews las over deze pedalen des te meer ik overtuigd werd van het feit dat ik ze wilde uitproberen.

Hier een paar links naar reviews die ik heb gelezen: http://tiny.cc/xswvmz , http://tiny.cc/bvwvmz , http://tiny.cc/2vwvmz

Een van de dingen die me over de streep trokken was dat ze verschillende soorten cleats hadden zodat je het aantal graden wat je je hak naar buiten moet draaien om los te klikken kunt aanpassen. Ik heb gekozen voor de easy cleat met 6 graden float (je kunt je voet dus nog een beetje op het pedaal draaien). Bij deze cleat draai je je enkel 10 graden naar buiten en ben je los. Als je op de link klikt een stukje uitleg van Crankbrothers over hoe het werkt: http://tiny.cc/1xwvmz .

Samen met Jorma (BeagleBikes: https://beaglebikes.nl/ ) mijn gedachten besproken en daarna Jorma de pedalen laten bestellen. En 1 week later waren ze er. We hebben ze samen op de fiets gezet en de cleats op mijn schoenen. Toen we dat hadden gedaan in de winkel al een beetje droog geoefend met het in- en uitklikken van de schoenen. De rit van Beaglebikes naar huis heb ik op gewone schoenen gereden doch de dag erna de stoute schoenen aangetrokken en mijn 1e rondje op de Hjul Ventilation en DH pedalen gereden. We hadden de cleats zo afgesteld dat ze zover mogelijk naar onder waren geschoven en zoveel mogelijk naar de kant van de grote teen. ik had gelezen dat je dan het meest stabiel bent. Echter na de 1e en 2e rit toch wat knieklachten dus ben ik gaan zoeken via Google (soms je beste vriend 😉) naar fijn afstelling cleats. Hier een link naar een artikel en You-Tube filmpje die me hebben geholpen: http://tiny.cc/ocxvmz , https://youtu.be/w670PYsOKSY . Tijdens de 3e rit had ik de cleats in het midden van de schoen staan bij vertrek – wat al een stuk hielp tegen de knieklachten doch tijdens het rijden heb ik ze nog een klein stukje naar de buitenkant van de voet geschoven (richting kleine teen) zodat mijn voet wat dichter bij de crankarm staat. Dit levert tot nu toe de beste positie op en zo goed als geen knieklachten. Ik wil ze een paar ritten nog in deze positie laten staan alvorens ik ze misschien nog een tikkie ga verschuiven.

Tijdens deze 1e ritten met de DH pedalen had ik al bijna geen last meer van mijn voeten – geen tintelen/ pijn doen bij bewegen door afknelling van zenuwen/ bloedvaten. Gisteren tijdens mijn 1e rit van 65km, van dit seizoen, geen enkele last gehad van mijn voeten. Waar ik wel op moet letten is de schoen niet erg vast om de voet te zitten – nu doe ik dat sowieso al niet maar met de fietswandelschoen moet ik er nog meer opletten.

Voor mij geeft voor nu de combinatie van de Crankbrothers DH Mallet gecombineerd met de Vaude TVL Hjul (Ventilation) met een V-Flow Stabiliteitsindex 5 een pijnloze combinatie. En ik moet zeggen dat fietsen zonder pijn of af en toe moeten afstappen om pijn te voorkomen toch wel heel erg fijn is. Kortom ik ben een “very 😅 😄 camper”.

Voor hen die niet weten wat Vaude met V-flow stabiliteit bedoeld hieronder een afbeelding.


8-7 ROAD / CROSSCOUNTRY
Paved roads and paths, flowy forest and meadow trails on hard packed soil or solid gravel
Perfect fit and stiff sole for optimum power transfer

6 ALL MOUNTAIN
Trails varying from hard packed soil or solid gravel up to loose soil and rocks in alpine terrain
Perfect fit and protection with optimum power transfer

5-4 TRAVEL & CITY
Everyday cycling, urban biking, commuting to work, recreational cycling, bicycle trips and bicycle tours
Comfort and flexibility, built for cycling and walking

3 ENDURO
Demanding, technical single trails in rough terrain, on roots and scree, some carrying passages
Comfort and flexibility, protective shaft, good climbing characteristics and best grip on flat pedals

Kortom iedereen die denkt Shimano SPD is niets voor mij of die pijnlijke voeten heeft daar kan ik de Crankbrothers DH Mallet pedalen (+ Vaude schoenen van harte voor aanbevelen).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s