Dinsdag 20 Juli 2021- Orleans

Vanochtend op mijn gemakje opgestaan na een redelijke nacht – was erg warm en ben dan ook verschillende keren wakker geweest. Zal ook wel te maken hebben met de andere geluiden en de lange reisdag. Maar goed zo rond 7.30 vond ik het welletjes en ben maar weer onder de douche gesprongen – spieren een beetje los maken met lekker warm water. Daarna op mijn gemakje bij elkaar gezocht wat ik vandaag nodig dacht te hebben en afgezakt naar de eetzaal. Het ontbijt zit bij het hostel erbij in begrepen. Het was een typisch frans ontbijt: keuze uit muesli, stokbrood en briquettes (als ik het goed spel) – wij hebben het ook maar heb geen idee hoe het heet. Ik heb heerlijk 3 koppen thee/ melk op met wat stukjes briquettes met confituur. Was blij dat ik iets weg kreeg. Daarna een medewerker opgezocht die een beetje Engels spreekt en gevraagd of er in de buurt een supermarkt (Carefour) zit en die is er op een paar minuutjes lopen – het is geen grote supermarkt maar water, paar appels en een blikje Pellegrino hadden ze in ieder geval. Hoef ik vandaag en morgen geen kraanwater te drinken – ondanks dat dat nu ook in Frankrijk geen problemen meer oplevert. Verder nog ene plattegrond gekregen en een paar tips om wat te gaan zien – altijd handig als je een soort van idee hebt. Ik had deze keer zelf niet echt iets voorbereid behalve dan dat ik de kathedraal en het beeld van Jean d’Arc wilde zien.

Nadat ik boodschappen had gedaan een fles water & een appel op de kamer gelaten de andere meegenomen. Rond 10. 30 ben ik in de richting van de kathedraal gelopen – is denk ik iets van 1.5km en kon mooi een heel stuk langs de Loire lopen. Verder was het een beetje zoeken maar met de plattegrond goed te doen. Bij de Cathedrale Sainte-Croix eerst koffie gedronken – had een klein beetje hoofdpijn (gebrek aan vocht + een beetje cafeïne vermoed ik). Tijdens de koffie mooi uitzicht op de kathedraal en daarna de kathedraal ingelopen. Heerlijk koel was het daar – denk dat het buiten inmiddels rond de 30◦ was. Het is een erg mooi gotisch bouwwerk met heel fijn “filligraanwerk” bij o.a. de torens. In de kerk de nodige foto’s gemaakt waaronder 1tje van een verlicht kruis – had ik op deze manier nog niet eerder gezien en van kaarsjes bij het beeld Maria – heb er zelf ook maar meteen opgestoken opgedragen aan iedereen die gestorven is.

Cathedrale Sainte-Croix

Een buitenfoto vanaf de kant waar ik koffie heb gedronken en verder nog wat foto’s van het interieur.

Nadat ik buiten kwam met een mede-fietser gesproken – bleek een Duitser te zijn die een paar maanden door Frankrijk Spanje en Portugal gaat en aan het rondreizen is.

Daarna een beetje rondgezworven zoekende naar de Tourist Info die natuurlijk verplaatst bleek te zijn en dus verkeerd op de plattegrond stond aangegeven. Zit nu tegenover het standbeeld van Jean d’Arc en aangezien ik dat toch wilde zien kwam dat mooi uit. Bij de Tourist Info gevraagd waar erg ergens en café zat dat internet had en uitgekomen bij café Columbus – wat aan de andere kant van het plein zat – dus lekker dichtbij. Aangezien het denk ik toen al richting 13.30 uur liep daar ook maar meteen ene sandwich gegeten en een giga-beker thee gedronken – kon ik mooi mijn achterstallige vochtvoorraad aanvullen. Hier ook internet op de telefoon voor elkaar gekregen – heb je als je net voor de vakantie van provider wisselt dan denk je dat alles goed staat maar net niet helemaal. Had iets met APN instellingen te maken en toen die goed stonden kon ik zonder meldingen het www op. Nu maar hopen dat het zo goed blijft gaan.

Bij Columbus het blog van gisteren geschreven en gepubliceerd want een café/ restaurant met internet is in Orleans blijkbaar moeilijk – wat dat betreft is Engeland of de USA veel fijner aangezien iedereen wifi heeft. Zelfs nu in het hostel is het signaal weer zo zwak dat ik niet het net op kan dus morgen maar het blog van vandaag publiceren – weet nu ook waar Starbucks zit en daar is in ieder geval internet. Althans zo heeft men mij vertelt. Van de Duitser – bij de kathedraal – begreep ik dat op de campings het internet prima is. Je moet er wel voor betalen maar dat vind ik niet erg als het dan maar goed werkt.

Na mijn lange stop bij Columbus kwam ik op het juiste moment buiten want door Orleans rijdt een treintje dat een rondleiding langs de bezienswaardigheden maakt – en het stond op het punt om te vertrekken dus kon ik mooi mee. Dat wat verteld werd heb ik maar voor ene heel klein beetje kunnen volgen maar dat geeft niet. Na de rondleiding begon ik de  straten te herkennen waar we door hadden gereden – het oudere gedeelte van Orleans met vakwerkhuizen + er zitten ook veel restaurants. Vandaag heb ik gegeten langs de Loire bij Garden Ice Café – een soort van café met basic eten. Heb er een hamburger met frietjes op en een lekker glaasje Edelweissbier (witbier) met daarachteraan nog 2 glazen water om het begin van de vakantie mee te vieren. Echt honger had ik niet maar vond dat ik wel wat warms binnen moest krijgen. Morgen ga ik wel zien hoe het met eten loopt – hopelijk heb ik dan meer honger dan vandaag – maar zal wel een combi zijn van de lange reis + de warmte.

Na het eten ben ik langs de Loire weer terug gelopen naar het hostel – kleine kilometer schat ik. De stalletjes/ houten gebouwtjes die vanochtend nog allemaal dichtwaren waren nu open en bleken nu op het strand/ terras bij hun establishment stoelen neer te hebben gezet en verkochten voornamelijk drinken ( beetje het gevoel van al die strandtentjes in Scheveningen doch minder luxueus in wat ze verkochten. Kan me indenken dat het daar nu heerlijk toeven is – misschien morgenavond een stop voor ik weer naar het hostel ga en niet te moe ben.

Wat ik morgen ga doen weet ik nog niet precies – wil wel Hotel Groslet bekijken. Dit was voorheen het stadshuis en schijnt erg mooi te zijn + ligt in de buurt van de kathedraal. Museums heb ik (nog) geen zin in. Ben nu liever buiten met dit lekkere weertje dus misschien een beetje door wat mooie parken lopen – wat dat betreft is het lastig dat ik hier (hostel) geen internet heb. Morgen bij Starbucks maar even het net op om te kijken wat misschien nog leuk is. Ook morgen wil ik het rustig aan doen want de dag erna (donderdag) gaan we het 1e stukje fietsen (iets van 53km.)

Ik merk wat dat betreft echt dat ik weer/ nog steeds in vakantiemodus aan het komen ben – zal vast te maken hebben met het feit dat ik de afgelopen 3 jaar thuis ben geweest. Maar dat geeft niet want langzaam maar zeker zal de rust en fietsritme er wel in komen.

Nu ga ik lekker douchen, mijn kleding op mijn korte broek na weer uitspoelen zodat het morgenvroeg weer droog is. Enige wat vanochtend niet droog was, was mijn ondergoed. Morgen geeft dat niet wat ik had 1 stuks oud ondergoed mee genomen zodat ik die donderdag in Orleans achter kan laten en dan alleen nog mijn fietsondergoed bij me heb. Na het douchen nog wat lezen in het kastelenroute boekje dan weet ik wat ik tegen ga komen en waar ik een winkel kan verwachten alvorens ik op de camping aan ga komen.

En tenslotte nog een foto van Hostel Orleans

Tot morgen….

3 gedachten over “Dinsdag 20 Juli 2021- Orleans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s