Maandag 26 juli 2021 – Charite Sur Loire Nevers

Vanochtend, na ja eigenlijk gisterenavond al, mezelf wat langer laten slapen (6.30 uur i.p.v. van 6.00 uur) maar een echt rustige nacht heb ik niet gehad. Waarom ? Geen idee. Maar goed toen het alarm ging opgestaan en erg op mijn elf en dertigste aan de dag begonnen. De lucht zag er nog niet erg zonnig uit maar later kwam een licht zonnetje er doorheen wat eigenlijk net zo snel als het begon te schijnen door de bewolking verdrongen werd. Maar goed gelukkig bleef het droog en kon ik de tent, die nat was van de dauw toch droog inpakken (handje helpen met een handdoek helpt 😉).

Rond 9.30 was ik klaar voor vertrek voor de “lange” rit naar Nevers – kon ook in de helft van de kilometers maar dan ga je over de autowegen i.p.v. de Loire a velo fietspaden – was nu ongeveer 46km langs de Loire, maar ook stukken langs velden en soms gewoon tussen 2 rijen bomen door. Ik vond het een leuk stukje om te fietsen. de wind was me vandaag ook wat welgevalliger – minder hard en uit een gunstigere richting desalniettemin was ik best moe ton ik in Nevers aankwam. Toch een stukkie anders fietsen met al dat gewicht dat fiets en bagage vormt.

Ben 1 keer van de route afgeweken om naar een supermarkt te gaan want de Boulangerie waar ik eerder langs kwam was gesloten – welke oelewapper doet dat nu in het toeristen seizoen? Toen ik daarna weer op de route zat begon het hard te regen maar gelukkig waren er wat bomen waar ik onder kon schuilen terwijl de muggen ondertussen lek staken – alsof ik nog niet genoeg muggenbulten had. Toen het weer droog werd verder gefietst en een aantal kilometers verder een bankje gevonden wat niet was nat geregend om de lunch te eten – stukje peren gebak, en een sandwich met een kopje thee.

Na de lunch een stukje EV6 gevolgd i.p.v. de eigenlijke route aangezien die over een erg slecht pad , eek wel een karrenspoor, ging naast het kanaal en na een paar kilometer kwamen ze beide weer op het zelfde punt uit.

Omdat ik naast het kanaal fietste kwam ik de nodige sluizen tegen en bij deze vond ik het wel gaaf dat ze bloembakken in de kluisdeuren hadden gezet.

Vanaf hier was het nog iets van 18 kilometer schat ik, maar eerst mocht ik 350 meter over de sluis lopen met de fiets aan de hand. Uiteindelijk kwam ik rond 14.00 uur in Nevers aan – wat ik wel leuk vond was dat je de Kathedraal van Nevers al van verre kon zien en je er als het ware naar toe reed. En toen moest ik nog een stukkie rijden naar m’n slaapplek.

Ik had van mijn Belgische buurtjes, een paar campings terug, een gave tip gekregen maar had alleen niet verwacht dat er plaats zou zijn en dus vanochtend voor vertrek uit Charite het internet opgegaan en gekeken of ik een plekkie kon reserveren en ja hoor dat kon. Ik slaap nu 3 nachten in het klooster waar Bernadette is ingetreden: Bernadette Soubirous Nevers. Ze is een aantal keren opgegraven – laatste keer in 1925) en daarna “als ongeschonden wonder” opgebaard en tentoongesteld in het klooster in Nevers waar Bernadette van 1866 tot haar dood gewoond heeft.

Stukje geleend van wikipedia “Het lichaam verkeerde in goede staat, maar de huid was door schimmels grijs gekleurd.[2] Omdat dit afschrikwekkend zou zijn voor toekomstige pelgrims werd de hulp ingeroepen van Pierre Imans, een destijds bekende firma op het gebied van maskers voor de mode-industrie. Hij zou zowel haar handen als gezicht met een masker van was bedekken. Al de voor het publiek zichtbare lichaamsdelen zijn dus bedekt met was.”

Toen ik rond 14.30 bij het klooster was ingecheckt, de fiets in de afgesloten ruimte gezet en alle tassen naar mijn kamer gebracht – dat was best nog wel een stukkie sjouwen. Nadat alles in de kamer was de zo schone en opgeruimde, sobere kamer lijkt er wel een fietstassen bom ontploft te zijn. Tent ligt uitgerold op de vloer verder te drogen (grondzeil was vochtig), op het 2e bed liggen alle spullen uit mijn tassen, slaapzak ligt dar boven op en bij de wastafel hangt was te drogen. Toen ik gedoucht was en de was was gedaan kwam ik erachter dat ik mijn waslijn niet meer kon vinden en vermoed dat die vanochtend nadat ik de handdoek eraf had gehaald is blijven hangen i.p.v. in de tas te belanden – wordt dus een nieuwe waslijn kopen in Nevers of anders zodra ik er onderweg 1tje tegenkom. Het is dus maar goed dat ze hier kleding hangers in de kast hebben hangen.

Toen was het tijd om naar de receptie te gaan en te checken waar een supermarkt zou zitten, checken of er hier iets van een outdoorwinkel is en uitzoeken waar ik wat kon eten want vanavond kon ik niet meer mee-eten in het restaurant (moet voor 11.30 uur doorgegeven worden) – morgenavond eet ik wel me (3 gangen,maaltijd voor 15,00 euro en de laatste avond hier eet ik ook mee heb ik maar alvast besloten (morgen dus even doorgeven) – ik vermoed dat het een soort van plat de jour is. Vanavond gegaan naar een brasserie die vanuit hier werd aangeraden (salade met een burger op) – was wel handig dichtbij want de beentjes waren best wel moe. Was eerst nadat ik van de receptie wist waar een supermarkt en sportzaak zou zitten daar langs gelopen en toen via die omweg naar het oude centrum gelopen – kilometer of 5 denk ik. Toen gegeten en terug naar Bernadette Soubirous gegaan. Toen ik naar mijn kamer liep kwam ik langs de kapel van Bernadette en ben daar even naar binnen gegaan en heb er op mij gemak rondgekeken – was nu heerlijk niemand. Kon me nu makkelijk voorstellen hoe het was ten tijde dat het nog een klooster was. En daarna nog een keer afgedwaald op weg naar mijn kamer – heb alvast een stukje van de tuin bekeken – ook heerlijk niemand aanwezig. Morgen het klooster en de grond eromheen maar eens uitgebreid bekijken en de echt mooie plekken nogmaals opzoeken ’s avonds als er geen bezoekers van buiten zijn.

Uiteindelijk dan toch op mijn kamer beland waar ik fijn wifi heb en jullie al een aantal blog updates heb gestuurd en deze wordt de laatste want dan ben ik weer bij.

Daarna en anders morgen vroeg een lijstje maken van wat ik hier wil zien verdeeld over 2 dagen, dan nog een beetje lezen end an de oogjes toe voor een, vind ik, welverdiende nachtrust. wekker gaat om 7.30 uur.

2 gedachten over “Maandag 26 juli 2021 – Charite Sur Loire Nevers

  1. Marjet

    Leuk om te lezen Inge! Gaat goed zo te horen en je begint aardig in het reizen en fietsen te komen is mijn indruk.
    Fijn dat je onderweg aardige mensen tegenkomt. Mooie dagen! Groetjes, Marjet

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s