Dinsdag 27 Juli – Nevers

Vannacht niet slecht geslapen ondanks dat ik voor het eerst in weken weer een kussen heb gebruikt – matras is best wel hard waardoor het voor mij niet genoeg inzakt om lekker met m’n hoofd te liggen. gelukkig zijn de kussens redelijk dun. De temperatuur zakte in de loop van de nacht aardig terug wat natuurlijk bevorderlijk voor het slapen is. Ben er geloof ik 1 keer uit geweest en heb daarna goed doorgeslapen tot de wekker ging 7.30 uur – wat ene luxe 😉. Ontbijt is tussen 7.00 – 9.00 uur en ben rond 8.15 uur richting de ontbijtzaal gegaan. Echt honger had ik niet maar een bakkie thee (met een berg melk) gaat er ’s ochtends altijd in. Zelfs een klein bakje met muesli (balletjes van het een of ander) naar binnen weten te werken. Ik vond het ontbijt een redelijke ruime keuze geven: verschillende soorten brood en zoet, cakejes, muesli, melk, sappen, thee, koffie. Na het ontbijt ben ik een tijdje in de kapel van Bernadette gaan zitten – kreeg tijdens het ontbijt spontaan last van natte ogen (zal nog wel meer water uit gaan komen vermoed ik maar waarom nu? Het is er natuurlijk wel de plaats voor.) Vermoed dat ik een 30 a 40 minuten heb gezeten in de rust en stilte – voelde goed om daar tot rust te komen en van alles en nog wat de geest te laten passeren. Stukje zal denk ik te maken hebben met het feit dat mama naar Lourdes is geweest en ik nu slaap daar waar Bernadette het klooster is ingegaan. Kortom herinneringen te over. Toen de tranen stopten met rollen naar mijn kamer gelopen en bekeken wat ik vandaag zou gaan doen.

Ik had al besloten om eerst hier rond het klooster rond te gaan lopen – ben het kleine museumpje over Bernadette, hoe kan het ook anders 🙃, ingelopen en wat van haar spullen gezien en een vertaald dagboek bladzijde gelezen van de 1e keer dat ze Maria zag. Daarna ben ik de tuinen doorgelopen waar o.a. een mooie mozaïek te zien is en een kapel van St. weet ik niet meer, een beeld van Bernadette staat, een replica grot van de grot in Lourdes en veel mooie bloemperken zijn alsmede de nodige vogels.

Daarna ben ik wederom naar de zelfde supermarkt als gisteren gelopen – met de hoop dat ik vandaag zou vinden wat ik gisteren in de vermoeidheid over het hoofd had gezien. En ja hoor, waslijn (mooie hardroze kleur zodat ik hem niet meer kan vergeten) en wasknijpers gevonden. Verder ook havermout – helaas niet in 1 persoonsporties verpakt – en melkpoeder gevonden. Dan maar overdoen in een ziplockbag en wat meer gewicht, helaas, omhoog fietsen. Geluk is wel dat het iedere dag een beetje minder gewicht wordt 😁. Ook nog jus d’orange (af en toe wat anders dan water is wel lekker en kan hier nu geen thee zetten) en 2 limoenen gekocht kan ik er morgen en overmorgen in het water doen. Op de terug weg naar Bernadette Soubirous langs de bakker gelopen want het was inmiddels al 12.00 uur geweest en een baguette belegd met tex mex gekocht wat ik iets verderop op een bankje op heb zitten eten – natuurlijk moest ik het wel delen met eerst 1 en later steeds meer duiven. Nadat ik mijn boodschappen had gedropt naar de Tourist Info gelopen om te kijken wat de handigst te lopen route was die op mijn plattegrond was uitgezet. De Tourist Info zit onderin Palais Ducal dus daar maar begonnen met een korte uitleg over de geschiedenis van Nevers en vanuit de kelder (zit Tourist Info) steeds een verdieping omhoog gelopen om de kamers te bekijken die in het gebouw zitten – kamers waren aardig maar niet ingericht wat ik jammer vind. Daarna naar buiten gelopen om te kijken of ik ook van het gebouw zelf (had er binnen al een paar gemaakt) een foto kon maken. En ook dat was gelukt.

Daarna naar Saint – Cyr – Sainte – Julitte Cathedral gelopen een erg mooie kathedraal aan de buiten kant – ze waren nu met restauratie bezig en je kon goed het verschil zien tussen wat was schoongemaakt en wat nog moest. De binnenkant was wat soberder vond ik maar ook mooi.

Helaas was het niet mee mogelijk om de toren te beklimmen (282 treden) om vanuit bovenin een 360graden uitzicht over Nevers te hebben. Jammer! aan de andere kant morgen geen spierpijn van het trappen lopen. daarna ben ik ene beetje gaan rondlopen en ben uitgekomen bij The Porte du Croux – een verdedigingstoren in de stadsmuur aan het einde van de 14e eeuw – er werd hier ook belasting gevraagd bij het binnentreden van de stad. De toren beschermde het pottenbakkers district.

Toen door wat oude straatjes, huizen dicht tegenover elkaar allemaal voorzien van luiken, beetje zoals je het wonen in de arbeiderswijken voorstelt van de 16e, 17e eeuw. Uiteindelijk bracht dit dwalen me op het plein waar ik gisteren avond had gegeten en nu heb ik er een lekkere cappuccino gedronken en gewoon wat gezeten, beetje rondkijken, beetje lezen. net toen ik nog een mooi gebouw wilde gaan bekijken, weet nog niet wat het is, ging het regenen maar besloten om terug naar Bernadette te lopen (had ik er anders na gedaan) – daar wat kleins te eten (avondeten is pas om 19.30 uur), alvast lekker te douchen , kleine handwas doen en het blog te typen. Dan kan ik na het eten nog wat lezen alvorens het tijd is om de oogjes te sluiten.

Een gedachte over “Dinsdag 27 Juli – Nevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s