De Lamborghini en de Jeep

De Lamborghini (achterste) en de Jeep beide bij Beagle Bikes

23 – 10- 2019

Mijn M-Gineering aka de Lamborghini gaat gezelschap krijgen van een Santos 3+ aka de Jeep – bij vooralsnog gebrek aan een betere naam. Tot op heden heeft de Lamborghini me overal naar toe gebracht, echter met het oog op een lange reis – jaartje of 3a 4 vanaf nu naar Australië – is het handig dat er een Jeep naast komt. Dit omdat ik dan het grootste gedeelte van de tocht onverhard zal rijden en met de Lamborghini is dat wat minder makkelijk. De Lamborghini gebruik ik nu op de hometrainer en vergezelt me in Zwift op tochten. Als ik toertochten ga rijden waar snelheid een belangrijkere rol speelt dan zal hij zeker ook buiten weer het zonnetje en de wind door zijn spaken gaan voelen.

De specs van de Lamborghini en de Jeep zijn dan ook verschillend. Ik zal ze proberen de “belangrijkste ” tegenover elkaar te zetten. Behalve natuurlijk dat de specs verschillen zijn het qua frame geometrie ook 2 verschillende fietsen.

M-Gineering aka de Lamborghini Santos 3+ aka de Jeep
  Maatframe  Framemaat 53cm
Derailleur met 3×10 versnellingen – 48/34/24T voor – 12-36T achter Rohloff naaf – 46T voor – 22T achter
Aandrijving: ketting Aandrijving: Gates belt
Stuur: Salsa Cowbell met stuurtape Lizzard Skins DSP Stuur: Jones H-bar 71cm met Ergon grips GC1 Nexus + SQ Lab GC1 innerbar ends + stuurtape Zipp
Wielen: 28” – Sputnik velgen 36H Wielen 27.5”: Santos vakantievelgen XL
Banden: Schwalbe Almotion 50mm Banden: Schwalbe G-One allround 70mm
Drager achter: Tubus Cosmo RVS
Drager voor: Tubus Tara RVS voor
Drager achter: Tubus Santos Travelrack XL zwart
Drager voor: Tubus Grand Expedition zwart
Son 28 naafdynamo Son SL- naafdynamo
Schijfremmen: BB7 met 160mm schijven en Tektro remgrepen Schijfremmen: Shimano XT met 203mm schijven
Dropper post Rockshox Reverb (2014) is vervangen door een Santos zadelpen Dropper post Rockshox Reverb (2014) is overgezet
Geen Forumslader Forumslader in balhoofd
  Axa Luxx met usb, achterlicht B&M mini toplight Son koplamp en Son achterlicht
Cranklengte 175mm Cranklengte 170mm
Achtervork standaard: Esge Achtervork standaard: Pletscher
Niet recentelijk gewogen maar verwacht ca 18 kg. Gewicht 21.5 kg

Afgelopen donderdag voor het eerst een ritje gemaakt op de Jeep, afgezien natuurlijk van Beagle Bikes naar huis. En afgezien van nog wat kleine aanpassingen rijd hij als een undefined – had ook niet anders verwacht.

Tijdens zijn 1e ritje heeft hij naast asfalt en een gravelpad onverwachts ook een jaagpad mee mogen pakken. Dat heb je als een vrachtauto op een smal landweggetje besluit, door de modder, om in de sloot te glijden en zo de hele weg af te sluiten. Gelukkig kon ik er via het jaagpad langs. Toch fijn die tractorbanden – kon eigenlijk net zo snel (of langzaam) als op het asfalt verder rijden.

Op de weg en op gravel (hard aangestampte) kon ik heerlijk doorrijden en merkte ik niet dat er tractorbanden opzitten. Ik ging eigenlijk net zo hard als op de Lamborghini. De (Performance line) G One Allround banden bevallen me na 1 ritje erg goed. Heb het idee dat ze net nog wat soepeler rijden dan de Almotions die op de Lamborghini liggen. Qua zoomend geluid zijn ze, vind ik, minder nadrukkelijk aanwezig dan de Almotions – begin ze pas te horen vanaf ca 25km per uur en de Almotions begonnen al te zoomen vanaf ca 20 km per uur. Nu afwachten wat de levensduur van de banden gaat zijn aangezien ze 1 blokje minder hebben gekregen van Schwalbe bij levensduur. De lek bescherming zou even goed moeten zijn. Beide het maximale aantal blokjes (5 stuks).

Aan het stuur moet ik een klein beetje wennen d.w.z. m.n. aan de breedte van het stuur. Heb het gevoel als ik het aan de uiteinden vast heb dat ik op een “oma fiets” zit. Ik merk dat ik nu vooral de handen op de Ergon innerbarends heb liggen of in de kruising daar net voorbij. Wat ik nog wil gaan aanpassen is: het opvullen van de ruimte tussen de Ergon grips, rem en innerbarends met een stukje foam zodat je handen dan niet de drukpunten voelen van de klemmen van oa de rem (dit omdat er hoogte verschil is naar het stuur). Het is de bedoeling dat de Ergon grips, Rohloff, remhendel gaan voelen als 1 geheel. Het stuur op de bovenste bocht vastpakken voelt best natuurlijk en is lekker tegen de wind in. Last van drukpunten op mijn armen heb ik nog niet gehad terwijl ik best een tijdje zo op het stuur heb gelegen.

De Rohloff werkt erg fijn. Heb met de heerlijke wind regelmatig mogen schakelen en dat heerlijk soepel. Wel is er een mooi koffiemolen geluid bij het niet trappen. Ik merk dat ik nu vlugger terug en/ of op schakel dan dat ik bij de Lamborghini deed. Ik vermoed omdat ik net wat makkelijker bij de draaischakelaar kan dan bij de shifters – ondanks dat die ook binnen hand bereik zaten. Daar waar ik verwacht had dat de draaischakelaar in het begin wat stroefjes zou gaan is dit niet het geval – zowel de Rohloff hub als draaischakelaar lopen heerlijk soepel.

Als ik na de rit van afgelopen donderdag voor 1 aandrijflijn zou mogen kiezen dan zou ik nu voor Rohloff kiezen. Dit vanwege het gemak van schakelen en in samenwerking met de Gates belt het heerlijk schoon blijven.

Aan de bagagedragers mag ik nog een stukje knutselen – wil ze met slang en butyl tape omwikkelen zodat ze en niet beschadigen en gaan roesten maar ook stil zijn als de tassen eraan hangen. Ik heb er nu een RockBros tasje aanhangen met een jas en een thermos. De laatste hoor je tegen de drager botsen bij oneffenheden in het wegdek. Een mooi klusje voor ergens in de komende paar weken.

Foto’s bij Santos gemaakt tijdens het in elkaar zetten van de Jeep.

Beide foto’s zijn genomen tijdens de Jeep’s “maiden voyage”.

Aanvulling 10-11- 2019

Inmiddels een paar ritjes meer gemaakt en zadel en stuur wat beter afgesteld. Denk dat het nu zo goed als goed staat. Stuur misschien nog een tikje hoger.

Gisteren bij BeagleBikes geweest om de 3e alleshouder op te halen – zet ik dadelijk op de fiets. En meteen de volgorde van de innergrips, remmen, Rohloff shifter door Johan om laten zetten en een stukje foam geplaats tussen de Ergon GC1 handvaten en de rem – goede tip van Bdr en Shadow van het Wereldfiestersforum. Nu ligt alles mooi op gelijke hoogte en merkte gisteren tijdens het korte stukje naar huis fietsen dat het gebruiken van de innergrips zo veel fijner is. Ik kan nu ook vanaf de innergrips remmen wat ik voorheen niet kon.

Ook heb ik ondertussen de achterdrager van 3M Scotch 23 zelffuserende rubber tape (http://tiny.cc/ouz0fz) voorzien en op een aantal plaatsen onder de tape vijverslang gedaan tegen het eventuele rammelen van de tassen. De tape helpt ook mooi tegen beschadigingen want met het een paar keer op/ af doen van de tassen (voor de juiste plaats van de haken) kon je al lichte beschadigingen zien. Nadeel van zwarte dragers. De voordrager moet ik nog afmaken – mag nog wat vijverslang bijhalen (binnendiameter 14mm).

Verder heb ik Tubus gemaild met de vraag hoe ik mijn Arkel tassen aan de voordrager kon bevestigen aangezien er niets voor het bevestigen van haken aan zit en de onderkant rond loopt. Ik heb toen het advies gekregen een pannier clamp set (14mm) te bestellen (gedaan bij bike24) – zie hieronder. Deze ga ik over wat Scotch tape bevestigen omdat de diameter van de drager 12mm is.

In de kerstvakantie ga ik bij TimTas (https://timtas.nl/) kijken voor een op maat gemaakte stuurtas aangezien die van Arkel helaas niet past op de Jones bar. Het zal een tas worden die veel gaat lijken op de onderstaande.

2 gedachten over “De Lamborghini en de Jeep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s